Karate betekent lege (Kara) hand (te), met andere woorden: het is een manier om zich te leren verdedigen zonder wapens. Vuisten, handen, ellebogen, knieën, voeten worden doeltreffend ingezet om zich te verdedigen.
Karate is echter meer dan een manier om zich te verdedigen: het is ook lichaams-cultuur. Hiermee wordt bedoeld dat de spieren gelijkmatig ontwikkeld worden, dat men een meer dan gemiddelde lenigheid heeft en een overeenkomstig reactie-vermogen ontwikkelt.
Pedagogen zijn het er ook over eens dat karate een uitstekend middel is om de persoonlijkheid te ontwikkelen zowel in lichamelijk als in geestelijk opzicht.

Kenmerken Japanse Karatestijlen

Goju Ryu
Werd ontwikkeld uit o.a. Naha-te. De populariteit is oorspronkelijk te wijten aan het succes van Kanryo Higashionna (1853-1917). Higashionna opende in Naha een dojo waarin hij 8 vormen beoefende, overgebracht uit China. Zijn beste leerling, Chojun Miyagi (1888-1953) vormde het Goju Ryu (hard-soft way) in 1930, uit de harde stijl van zijn meester en de soepele technieken van de Chinese school uit Kume. In Goju Ryu ligt de nadruk op de combinatie van soepele cirkelvormige weringen gevolgd door snelle krachtige opeenvolgende tegenaanvallen.

Shito Ryu
Opgericht door Kenwa Mabuni (1889-1952) in 1932. Deze stijl werd rechtstreeks beïnvloed door zowel Naha-te als Shuri-te. De naam Shito is afgeleid van een combinatie van de namen van zjin twee belangrijkste leraren, Ankoh Itosu en Kanryo Higashionna. Shito Ryu beschikt over een kleine vjifitigtal kata’s. Shito Ryu wordt gekenmerkt door de nadruk die ligt op de kracht waarmee alle technieken worden uitgevoerd en de ontwijkingen in een hoek van 45°.

Shotokan
Opgericht door Gichin Funakoshi (1868-1957) in Tokyo in 1938. Funakoshi wordt beschouwd als grondlegger van het moderne karate. Geboren in Okinawa, begon hij met karate bij Yasutsune Azato, een van de grootste experten in de gevechtskunst. In 1921 introduceerde Funakoshi voor het eerste karate in Tokyo. In 1936, op bijna zeventigjarige leeftijd opende hij zijn eigen traininghal. De dojo werd “Shotokan” genoemd, maar de naam Shoto waarmee Funakoshi zijn verzen uit zijn jeugd ondertekende. Shotokan karate heeft als kenmerk krachtige rechtlijnige technieken met sterke diepe standen.

Wado Ryu
“De weg van de overeenstemming” werd opgericht in 1939 door Hironori Ohtsuka (1892-1982) uit het Shindo Yoshin-Ryu Jujutsu en Shuri-te karate. Het karate kwam van zijn leraar Gichin Funakoshi waar hij tevens de rechterhand van was. Deze Japanse krijgskunst combineert de basisprincipes van het jujutsu met karate. De stijl is gekenmerkt door ontspanning, ontwijkingen, natuurlijke standen en de snelle draaiende bewegingen. Men legt een duidelijke nadruk op harmonie tussen lichaam en geest.